Att “komma ut” – så gör du!

När man talar om uttrycket “att komma ut” menar man vanligtvis situationen då man berättar för sin omgivning eller familj att man är homosexuell eller bisexuell. Vissa känner en otrolig press och rädsla inför detta, medan andra inte ser några svårigheter alls. Hur man känner är mycket individuellt och det finns egentligen inga rätt eller fel vad gäller hur man väljer att berätta. Det som många dock vittnar om är att det känns betydligt lättare efter att man har berättat och att man känner sig friare.

Att det är svårt att berätta beror främst på vilken inställning ens egna föräldrar har till olika typer av sexuella läggningar. I Sverige har vi idag kommit väldigt långt och olika sexuella läggningar accepteras utan problem, men trots det har landet och mänskligheten fortfarande en lång bit kvar.

Hur ska man berätta?

Hur ska man då göra om man känner en oro för att berätta för sin omgivning och sin familj? En av de vanligaste rekommendationerna är att man använder sig av internet och läser eller lyssnar på andra människor som berättar hur just de gick tillväga. Alla metoder fungerar naturligtvis inte för alla och det gäller att hitta ett sätt som man själv känner sig bekväm med. Att diskutera detta med personer i samma situationer, t.ex. på forum eller dejtingsidor av olika slag kan ge tips och råd.

Ett bra sätt att komma igång är att vända sig till en annan vuxen eller en vän som man verkligen litar på. Kanske är det redan någon i ens nära omgivningen som redan vet. Denna person kan därefter fungera som ett riktigt bra stöd dagen då man har bestämt sig för att prata med sina föräldrar.

Många människor som är redo att komma ut är väldigt nervösa för hur personerna som får motta nyheten ska reagera. Kanske är man rädd att det blir en uppjagad diskussion eller så är man bara nervös över reaktionen som man kommer att få. Vill man inte sitta ansikte mot ansikte finns det mängder med andra sätt att låta sina närstående veta. Att skriva ett sms eller ett brev kan vara svaret som många söker efter.

När man kommer ut till sina föräldrar via ett brev är saker oftast lättare. Man har möjlighet att fundera ordentligt på sina ord och kan gå tillbaka för att ändra eller omformulera sig. Ett annat stort plus är att man inte kan bli avbruten eller ställd av en massa frågor innan man t.ex. har talat till punkt. Man kan med fördel lämna brevet vid ett tillfälle då man vet att man inte kommer vara närvarande. På så sätt har ens föräldrar möjlighet att läsa i lugn och ro och kanske även kunna ta emot en bättre när alla parter väl ses. När man väl har kommit ut ska man känna dig stolt. Man har varit modig!

Homosexualitet – en historisk kontinuitet och förändringar
Previous post
Bra regnbågsfilmer
Next post
speculor