Rättigheter för HBTQ-personer

När det kommer till mänskliga rättigheter och olika typer av rättigheter i samhället är Sverige ett av de länder som har kommit allra längst. Ett mycket bra exempel är att människor har rätten att identifiera sig med vilket kön som de än vill, samt också byta kön om de så skulle vilja. Exempelvis kan företag som ak.se hjälpa till med plastikoperationer för att hjälpa privatpersoner att se ut som de vill. Det vill nämligen människor i samhället som känner att de är i fel kropp och identifierar sig mer med det andra könet. På så sätt är plastikkirurgi det enda alternativet när det kommer till att se ut som man önskar. Därför kommer denna artikel kolla närmre på varför det är viktigt med rättigheter för HBTQ-personer, samt varför ämnet är så pass omtalat.

Vad är HBTQ?

Många använder sig av begreppet HBTQ, men tyvärr är det inte alla som vet vad det innebär. För att kortfattat sammanfatta begreppet kan man säga att HBTQ är en förkortning och samlingsbegrepp för människor som är homosexuella, bisexuella, transsexuella och queer. Begreppet används dock i sammanhang när politiker och olika organisationer pratar om rättigheter som har med identitet och sexualitet att göra. En del tycker att HBTQ är ett fult ord och de som tycker detta är ofta de som är emot deras rättigheter. Oftast handlar det om människor, organisationer eller politiker som är långt ute på högerkanten på den ideologiska politiska skalan. Det är nämligen oftast de partier som är till höger som är mer konservativa och därför vill att saker ska vara mer som förr. Förr i tiden var det nämligen allmänt känt att HBTQ-personer inte hade några rättigheter när det kommer till att adoptera barn eller gifta sig.

Varför är HBTQ ett omtalat begrepp?

HBTQ-personers rättigheter är ett mycket omtalat begrepp. Detta på grund av att många länder ännu inte har gett HBTQ-personer samma rätt att gifta sig som vanliga människor har. Exempelvis är det fortfarande olagligt att gifta sig om man är av samma kön i stora delar av Asien och Afrika. Utöver detta är det fortfarande också olagligt att genomföra könsbyte i många länder. På så sätt begränsas HBTQ-personers rättigheter att leva sina liv som de vill, till skillnad från vanliga människor som får välja att gifta sig med det kön som de vill. På grund av detta har en stor proteströrelse spridit sig i stora delar av västvärlden under de senaste årtiondena. Men i själva verket har denna rörelse inte hunnit sprida sig till de delar av världen där det behövs mest. Tyvärr lider HBTQ-personer i många länder, just på grund av att myndigheter, regeringar och polisen förtrycker dem. Anledningarna till detta är flera, men oftast handlar det om religion och konservativa åsikter. Dessa går ofta hand i hand då homosexualitet klassas som en synd enligt de flesta religionerna.

Låt din parfym spegla din personlighet
Previous post
HBTQ och öppenhet på arbetsplatsen
Next post
speculor