Regnbågsflaggan är den kanske mest välkända symbolen för HBTQ-rörelsen, och den symboliserar stolthet för bland annat homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner. Flaggans många olika färger är tänkta att avspegla den mångfald som finns inom rörelsen.
Regnbågsflaggan har funnits som en symbol för Priderörelsen sedan 1970-talet, då den skapades av Gilbert Baker i San Francisco. Även Harvey Milk var inblandad, genom att han uppmuntrade flaggans skapelse. Bakgrunden till detta var att man ville ha en symbol för HBTQ-rörelsen som skapats av densamma, istället för den rosa triangeln som ofta använts som symbol för HBTQ-rörelsen tidigare (och som bar konnotationer till förintelsen). Skaparen själv, Baker, uttryckte det kanske bäst när han sa: ”Vi behövde någonting vackert. Någonting från oss.”
Från början hade flaggan åtta färger: rosa, rött, orange, gult, grönt, turkost, indigo och violett. Snart efter att flaggan skapades tog man dock bort den rosa färgen, eftersom det var för dyrt att trycka färgen på tyg. När man sedan skulle dela upp flaggan på två sidor av gatan under Prideparaden var det mer praktiskt att ha ett jämnt antal färger, och man tog bort även indigo, för att få den flagga med sex färger som vi är vana vid att se idag. Flaggan visades officiellt för första gången på Prideparaden i San Francisco år 1978, och sedan dess har flaggan synts vaja på Prideparader över hela världen.
Det sammanhang där regnbågsflaggan syns mest idag (i Sverige) är sannolikt just Pridefestivalen, där människor kan uttrycka sin stolthet under en flera dagar lång fest i Stockholm, som avslutas med en parad. Många inom HBTQ-rörelsen vill dock inte bara visa sin stolthet under Prideveckan, utan under hela året. Det finns många sätt att göra det, till exempel genom en tatuering av regnbågsflaggan eller genom att måla en av väggarna i ens hem i regnbågsflaggans färger. Du kan få hjälp med det sistnämnda genom att gå in på Vimalar.se, där du hittar en kompetent målare i Stockholm. Ett annat enkelt sätt att visa sin stolthet (i alla fall under sommarhalvåret) är så klart att hänga ut själva flaggan från en stång på husfasaden eller på balkongen.