Pride

 

Pride har blivit en stor populär folkfest i Sverige. Alla vet dock inte var Pride ursprungligen kommer ifrån så denna artikel kommer att fokusera på Pride och dess historia.

År 1969, åren före HBTQ-rörelserna världen över verkligen kommit igång och börjat kräva sin respekt och givits lov att ta plats, var det problem mellan poliser och HBTQ-personer i USA. Stonewall var en gayklubb i New York som under en natt 1969 blev besökt av många poliser som gjorde en razzia på klubben. De som befann sig på klubben kände att detta var vad som gjorde att bägaren rann över och de började slå tillbaka mot poliserna. Detta motstånd av klubbgästerna ledde till att det i tre dagar var olika typer av kravaller på gatorna i New York, poliser mot HBTQ-personer. Genom detta uppkom Pride (stolthet på svenska) för att HBTQ-personerna började kräva lika rättigheter.

Den första paraden i riktig Prideanda genomfördes i San Francisco ett år senare som en stödaktion för Stonewalldeltagarna i New York.

Pride spreds sedan vidare och firas numera på många ställen världen över och i Sverige finns det åtskilliga Prideparader i både små och stora städer.

HBTQ-personers rättigheter internationellt
Previous post
Lagen är lika för alla
Next post
speculor