Vad är HBTQ?

HBTQ är en förkortning av homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Begreppet används ofta i samband med politiska diskussioner om rättigheter, likabehandling och kamp mot diskriminering av dessa personer.

Tack vare den årliga prideparaden har HBTQ-rörelsen fått ökad uppmärksamhet de senaste åren. Många som går i paraden bär uppseendeväckande kläder, smink och frisyrer vilket gör att det brukar vara tusentals åskådare längs med gatorna. Om du vill gå i paraden och funderar på hur du ska se ut finns det oändliga alternativ. Om du inte trivs med ditt utseende och kanske har blivit allt mer tunnhårig med åren finns det hjälp att få hos hårkliniken Nordic Hair som erbjuder både prp-behandling och hårtransplantation.

Kamp för rättigheter

HBTQ-rörelsen arbetar för att förbättra villkoren för personer som inte följer den heterosexuella normen. Personer som inte är heterosexuella har länge ansetts avvikande och konstiga i samhället. Ända fram till 1979 ansågs homosexualitet vara en sjukdom i Sverige och fortfarande möter HBTQ-personer hat och blir utsatta för nedsättande kommentarer. I många länder är homosexualitet olagligt, bland annat i Qatar och Afghanistan.

Transsexualitet

Trans är ett samlingsbegrepp för personer som på något sätt avviker från könsnormen genom att vara exempelvis intersexuella eller transsexuella. En intersexuell person har inte ett tydligt kön utan uppvisar anatomiska tecken på att vara både man och kvinna. En transsexuell person däremot har ett tydligt biologiskt kön men känner sig inte hemma i det och brukar därför ofta ändra sitt utseende genom kläder eller en könskorrigerande operation och hormonbehandling. En transperson kan ha olika sexuell läggning och vara alltifrån heterosexuell till homosexuell och bisexuell. Att vara en transperson kan leda till mycket funderingar och oro och om du har en vän som är transperson finns det flera sätt att stötta din kompis på. Bland annat kan du se till att bekräfta din väns identitet och lära dig mer om vad trans är.

Queer

Begreppet queer är inte helt enkelt att definiera eftersom det kan betyda många olika saker. Queer handlar om att ifrågasätta den heterosexuella normen i samhället och att inkludera alla människor oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Även de som inte vill placera sig själva i ett visst fack utifrån kön eller sexualitet ska känna sig välkomna inom queer.

Även om HBTQ-personer har fått ökade rättigheter i Sverige de senaste decennierna innebär det inte att kampen är avgjord. Det finns fortfarande de som anser att heterosexualitet är det enda som är normalt och att allt annat är avvikande och onaturligt. I världen i stort ser det tyvärr ännu värre ut och i en del länder är homosexualitet olagligt och kan till och med bestraffas med döden. Med andra ord fortsätter kampen för HBTQ-personers rättigheter både i Sverige och i världen.

HBTQ-vänlig arbetsplats
Previous post
Utveckla ditt ledarskap genom utbildning
Next post
speculor